Regijski NVO center

Novice

Po poteh EU - Zaključno poročilo

ponedeljek, 13.11.2017

 

Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto, je v obdobju od julija 2016 do novembra 2017, sodelovalo v projektu Po poteh EU, ki je združil 7 partnerjev iz 5 držav bivše Jugoslavije.

 

 

 

 

 

 

Projekt, ki ga financira Evropska unija oz. program Evropa za državljane združuje 7 partnerjev: občina Erdut-nosilka projekta (Hrvaška), PORC Erdut (Hrvaška), občina Sremski Karlovci in Združenje Dunav 1245 (Srbija), mesto Doboj (Bosna in Hercegovina), občina Danilovgrad (Črna gora) in Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto (Slovenija). Dejavnosti projekta so bile usmerjene na povečanje ozaveščenosti o EU, procesu integracije, pravicah in udeleževanju državljanov v postopku odločanja ter na razprave o prihodnosti Evrope in kakšno Evropo si državljani želijo. Partnerji so vzpostavili prostovoljsko mrežo, podpisali ter vzpostavili partnerska sodelovanja na več področjih, del tematike dogodkov pa so namenili tudi migrantski krizi.

 

 

Video Putevima EU najdete tukaj.

 

Zaključno poročilo projekta Po poteh EU:

Projekt « PUTEVIMA EU » je financiran uz podršku Europske unije kroz program "Europa za građane"

 

Primjenjivo na Cjelina 2.2 - Mjera umrežavanja gradovaCjelina
2.3 - Mjera projekata organizacija civilnog društva
Cjelina 1 - Europsko sjećanje

 

OPĆI CILJ PROJEKTA: Doprinijeti jačanju osjećaja pripadnosti EU među sadašnjim i budućim građanima EU u Balkanskim zemljama, podizanjem razine informiranosti i znanja o EU i pravima europskih građana, te promicanjem interkulturalnog dijaloga, međusobnog razumijevanja i volonterstva na razini Unije.

 

SPECIFIČNI CILJEVI PROJEKTA:

1. Povećati svijest i razumijevanje građana o europskim građanskim pravima i važnosti demokratskog sudjelovanja u procesu odlučivanja, te kreiranja Unije po mjeri njenih građana u zemljama koje su zastupljene projektom (Sloveniji-koja je već duže vrijeme članica EU, Hrvatskoj-koja je nedavno postala članica EU, Srbiji, Crnoj Gori i Bosni Hercegovini-zemljama kandidatkinjama za članstvo u EU).
2.Promovirati razvoj volonterstva na razini Unije
3. Povećati razinu svijesti o trenutnoj migrantskoj krizi u Europi

 

CILJNE SKUPINE: PREDSTAVNICI LOKALNE VLASTI - će ojačati svoje kapacitete za bolje razumijevanje EU integracija i procesa, suradnje i partnerstva; CIVILNO DRUŠTVO - kao jedan od glavnih nosilaca promicatelja uživanja građanskih prava i građanske participacije; MLADI (od 18 do 30 godina starosti) - koje lakše prihvaćaju procese promjena, poštujući jednakosti, toleranciju, spremni su na suradnju i aktivno sudjelovanje u procesima EU politika; PREDSTAVNICI NACIONALNIH MANJINA - svi partneri na projektu su zemlje bivše Jugoslavije, sa različitim shvaćanjima pojma multikulturalnosti i međusobne tolerancije, predstavnici ove ciljne skupine će biti aktivno uključeni u projekt, kao jedni od sudionika u procesu donošenja odluka u svojoj lokalnoj zajednici, boljeg razumijevanja EU procesa i kreiranja jedinstvenog Europskog identiteta. KRAJNJI KORISNICI: Stanovništvo općina i gradova koji sudjeluju u projektu i šira populacija zemalja partnera na projektu.

Ključna poruka projekta je da će se pet općina i gradova povezati i planirati dalje aktivnosti na tragu EU politika, što će pridonijeti i stvaranju osjećaja Unije po mjeri građana.

Trajanje projekta od 01/06/2016 do 30/06/2018

Trajanje aktivnosti od 01/07/2016 do 30/11/2017

Vrijednost projekta 107.500,00 EUR

 

Događanja koja su provedena u okviru ovog projekta:

Događaj 1 Početna konferencija u općini Erdut

Sudjelovanje: Događaj je uključio 60 građana, uključujući 29 međunarodnih sudionika, iz općine Sremski Karlovci (Srbija) 5 sudionika, iz grada Doboja (Bosna I Hercegovina) 8 sudionika, iz općine Danilovgrad (Crna Gora) 8 sudionika, iz općine Novo Mesto (Slovenija) 8 sudionika, te 31 lokalni sudionik.

Mjesto / Datum: Događaj se odvijao u općini Erdut, mjestu Dalj (općina Erdut, Hrvatska), od 02/09/2016 do04/09/2016. Događanje su organizirali općina Erdut I Poduzetničko-razvojni centar općine Erdut lokalna razvojna agencija d.o.o.

Kratki opis:

Cilj konferencije je bio osnažiti manje jedinice lokalne zajednice za razumijevanje EU integracija, kao i detaljnije se upoznati sa konceptom umrežavanja, te razmišljati o potrebama vlastite lokalne samouprave i načinima sudjelovanja građana u procesu odlučivanja na lokalnoj razini. U okviru konferencije održane su panel rasprave: „Eu integracije“, „EU i njena budućnost“, „Participativna demokracija“, te radionica “Migrantska kriza u Europi I radionica za mlade “Kakva bi bilo tvoja EU država”. Događanje je obuhvatilo ukupno 60 sudionika od kojih su 29 međunarodni sudionici poslani od strane partnera na projektu. Potpisan je I sporazum o partnerstvu u provedbi projekta PUTEVIMA EU. Na konferenciji su jasno definirana I prioritetna područja partnera od zajedničkog interesa, te će se jačanje partnerstva I suradnje nastaviti i na drugim poljima, a to su:
1. Poljoprivreda, razvoj konkurentnih poljoprivrednih proizvođača
2. Razvoj turizma, s posebnim osvrtom na specifične oblike turizma kontinentalnih područja
3. Razvoj ljudskih potencijala, poboljšanje dostupnosti informacija
4. Zajednički razvoj civilnog sektora (sport, kultura, zaštita okoliša)
5. Nacionalne manjine.

 

Događaj 2 Konferencija “Prava građana u EU”

Sudjelovanje: Događaj je uključio 77 građana, uključujući 28 međunarodna sudionika iz općine Erdut 8 sudionika (Hrvatska), iz grada Doboja (Bosna I Hercegovina) 8 sudionika, iz općine Danilovgrad (Crna Gora) 3 sudionika iz općine Novo Mesto (Slovenija) 9 sudionika, te 49 lokalnih sudionika.

Mjesto / Datum: Događaj se odvijao u opštini Sremski Karlovci (opština Sremski Karlovci, Srbija), od 09/12/2016 do 11/12/2016a. Događanje su organizirali opština Sremski Karlovci I udruženje Dunav 1245 Sremski Karlovci.

Kratki opis:
Cilj događaja je bio da se sudionici konferenciji i širi auditorijum upozna sa pravima građana u Europskoj Uniji, obzirom na da su partneri I zemlje koje su u procesu integracije u EU. U okviru konferencije održan je Europski caffe sa ukupno 7 radionica, a to su: “Povelja o temeljnim pravima I besplatna pravna pomoć”, “Migrantska kriza”, “Koja prava imam kao europski građanin”, “Putovanje unutar teriotorije Europske Unije, pravo na boravak, pravo na rad”, “Vaša socijalna I politička prava” I “Dijalog s građanima”. Održana je I radionica “Razvoj regionalne suradnje” na kojoj si partneri obradili teme regionalne suradnje u oblasti start-up programa, ruralnog razvoja, te koji su EU formati za regionalnu suradnju. Potpisan je o Protokol o suradnji između dva partnera na projektu, predstavnika civilnog društva Udruženje Dunav 1245 (Srbija) i udruge za ravoj volonterskog rada DPRDNM Novo mesto (Slovenija)

 

Događaj 3 Seminar “Instrumenti I inovativni alati za oblikovanje programa participativne demokracije-Civilni Dijalog”

Sudjelovanje: Događaj je uključio 60 građana, uključujući 27 međunarodih sudionika, iz općine Erdut 7 sudionika (Hrvatska), iz općine Sremski Karlovci (Srbija) 7 sudionika, iz općine Danilovgrad (Crna Gora) 6 sudionika, iz općine Novo Mesto (Slovenija) 7 sudionika, te 33 lokalnih sudionika.

Mjesto / Datum: Događaj se odvijao gradu Doboju (grad Doboj, Bosna i Hercegovina), od 03/03/2017 do 05/03/2017. Događanje je organizirao grad Doboj.

Kratki opis:
Cilj događanja-seminara je bio uspostaviti suradnju između javne vlasti I civlnog sektora, te ojačati kapacitete civilnog društva, kao glavnog nositelja demokratskih procesa. Na događanju je obrađeno pet tema kroz radionice: “Što je to civilni dijalog I tko ga sprovodi”, “Suradnja civilnog društva I javnog sektora”, “Dijalozi s građanima”, “Civilni dijalog za sve”, te javna rasprava “Migrantska kriza”. Partneri su iznijeli svoja iskustva u vezi postojećih modela suradnje između javnog i civilnog sektora, te iznosili pojedinačne primjere suradnje.

 

Događaj 4 Seminar “Instrumenti I Inovativni alati za oblikovanje programa participativne demokracije-Europska građanska inicijativa”

Sudjelovanje: Događaj je uključio 59 građana, uključujući 31 međunarodi sudionik, iz općine Erdut 9 sudionika (Hrvatska), iz općine Sremski Karlovci 7 sudionika iz grada Doboja 8 sudionika (Bosna I Hercegovina), iz općine Novo Mesto (Slovenija) 7 sudionika, te 28 lokalnih sudionika.

Mjesto / Datum: Događaj se odvijao u opštini Danilovgrad (opština Danilovgrad, Crna Gora), od 26/05/2017 do 28/05/2017. Događanje je organizirala opština Danilovgrad.

Kratki opis:
Cilj događanja-seminara je bio upoznati se sa novim i inovativnim alatima I procesima za oblikovanje programa participativne demokracije kroz različite mehanizme od kojih je jedan I Europska građanska inicijativa. Na seminaru su obrađene sljedeće teme: “Migrantska kriza u Europi”, “Europska građanska inicijativa-osnovne informacije”, “Europska građanska inicijativa-primjena u praksi”, “Inicijative građana” I “Inovativni kanali elektornskog sudjelovanja građanja”.

 

Događaj 5 Volonterski kamp Novo mesto

Sudjelovanje: Događaj je uključio 62 građana, uključujući 31 međunarodnog sudionika, iz općine Erdut 7 sudionika (Hrvatska), iz općine Sremski Karlovci 8 sudionika, iz grada Doboja 8 sudionika (Bosna I Hercegovina), iz općine Danilovgrad (Crna Gora) 8 sudionika, te 31 lokalni sudionik.

Mjesto / Datum: Događaj se odvijao u općini Novo mesto (općina Novo mesto, Slovenija), od 19/07/2017 do 23/07/2017. Događanje je organizirala udruga za razvoj volonterskog rada DPRDNM Novo mesto.

Kratki opis:
Cilj događanja je stvoriti pretpostavke za formiranje volonterske mreže u zemljama partnerima na projektu, kao I aktivno sudjelovanje mladih osoba koji služe svojoj lokalnoj zajednici. Glavne teme kampa su volonterizam koji je uključio praktičan rad na terenu, migrantska kriza sa primjerima dobre prakse, te perspektiva mladih u Europi I aktivno građanstvo. Na kampu su održane sljedeće panel diskusije: „Uloga volonterizma u današnjem vremenu“, „Migracije kao put mogućnosti za razvijanje lokalnih zajednica“, radionice: „Upotreba digitalnih alata za prenošenje poruka“, „Oslikavanje majica“, „Didaktičke igre“, „Sportske aktivnosti“, volonterski rad na terenu „Otroški svijet“, pravljenje klupe „Caring is sharing“, plesne radionice, primjeri dobre prakse EU projekata na području općine Novo mesto, te međukulturne večeri. Mladi su imali priliku da se upoznaju, istraže svoje lične ciljeve i potencijale, dobiju nova znanja i vještine, istraže grad, uspostave neposredne kontakte sa tražiocima azila i volonterima, te usvoje različite načine i metode za osveštavanje o datim temama kao i razbijanje predrasuda i stereotipa u našem društvu.

Mladi koji su sudjelovali u Volonterskom kampu, su dobili različite kompetence, pored socijalnih vještina za učinkovite medjuljudske odnose( komunikacijske i socijalne vještine), vještine za rešavanje konflikata, sposobnosti prihvatanja različnih kultura( medjusobno razumjevanje), vještina sarađivanja, učenja učenjem, pokretanja, kulturna svijest i osjećaj do volonterizma.

 

Događaj 6 Završna konferencija I javna rasprava “Kakvu Europu građani žele”

Sudjelovanje: Događaj je uključio 60 građana, uključujući 30 međunarodnih sudionika, iz općine Sremski Karlovci ( Srbija), 8 sudionika, iz grada Doboja (Bosna I Hercegovina) 6 sudionika, iz općine Danilovgrad (Crna Gora) 8 sudionika, iz općine Novo mesto (Slovenija) 8 sudionika, te 30 lokalnih sudionika Događanje je organizirala općina Erdut I Poduzetničko-razvojni centar općine Erdut).

Mjesto / Datum: Događaj se odvijao u općini Erdut (općina Erdut, Hrvatska), od 29/09/2017 do 01/10/2017. Organizator događanja je Poduzetničko-razvojni centar općine Erdut lokalna razvojna agencija d.o.o. I općina Erdut.

Kratak opis:
Cilj aktivnosti je bio predstavljanje rezultata projekta, održana događanja u svim zemljama partnerima na projektu, nove iniciajtive za zajedničke projektne ideje. te stvaranje pretpostavki za održiva partnerstva I rad na zajedničkim projektima.

 

Rezultati projekta:

- 378 sudionika direktnih krajnjih korisnika je steklo internacionalno iskustvo i ojačalo partnerstvo širom Europe
- 30.000 lokalnih stanovnika, predstavnika lokalnih vlasti i organizacija civilnog društva je informirano o aktivnostima projekta
- 62 volontera je steklo internacionalno iskustvo i aktivno je uključeno u rad svoje zajednice
- Potpisan je sporazum o partnerstvu
- Stvoren je portfelj zajedničkih projektnih ideja
- Održano je 6 događanja, 1 okrugli stol, 5 panel rasprava i 25 radionica u 5 zemalja partnera na projektu sa temama EU, umrežavanja, volonterstva, migrantske krize i alata za oblikovanje participativne demokracije,
- Potpisan je sporazum o partnerstvu i stvoren portfelj zajedničkih projektnih ideja,
- Potpisan Protokol o suradnji između dva partnera na projektu, predstavnika civilnog društva Udruženje Dunav 1245 (Srbija) i udruge za razvoj volonterskog rada DPRDNM Novo mesto (Slovenija)
- Projekt je promoviran u medijima (radiju, TV, web stranici projekta http://putevimaeu.com.hr/ i web stranicama općina partnera na projektu, te facebook stranci projekta https://www.facebook.com/putevimaeu/ )
- Krajnji rezultat projekta je umrežavanje i povezivanje sedam partnera iz pet zemalja, zbliženi EU građani različitih nacionalnosti, te stvorene pretpostavke za održiva partnerstva i rad na zajedničkim projektima, što je pridonijelo i stvaranju Unije po mjeri njenih građana
- Izrađen je vizualni identitet projekta, 1000 kom letaka o projektu, 400 kom kemijskih olovki s logom projekta, 400 kom fascikala s logom projekta, 400 kom usb stickova s logom projekta, 400 kom informativnih brošura s tematikom: Prava građana u EU, Europska građanska inicijativa, dijalog s građanima, civilni dijalog, EU parlament, 400 kom brošura o događanjima u svakoj zemlji, 70 majica s logom projekta, formirana je web stranica I facebook stranica projekta

 

 

 

Dokumenti

‹ nazaj